U heeft een wond, dit kan een litteken tot gevolg hebben. Een litteken ontstaat tijdens het genezingsproces van een wond. Dit verloopt in drie fases:
1. De ontstekingsfase, die één tot vier dagen duurt, waarin het lichaam de wond reinigt en het genezingsproces begint.
2. De regeneratiefase, van de vierde tot de eenentwintigste dag, waarin weefsel wordt geregenereerd.
3. De rijpingsfase begint op de eenentwintigste dag en kan tot een jaar (of langer) duren. Tijdens deze fase rijpt de huid en ontstaat er een balans tussen weefselproductie en afbraak, waardoor het litteken minder rood, oppervlakkiger en soepeler wordt. Harde, verdikte of ‘trekkende’ littekens ontstaan wanneer het genezingsproces verstoord is, bijvoorbeeld door infectie, een slechte algehele conditie of slechte doorbloeding. Op bepaalde delen van het lichaam, zoals de knie, rug en elleboog, genezen wonden moeilijker.
Soorten littekens
Bij de meeste mensen geneest een wond normaal, resulterend in een ‘gewoon’ litteken, een smal streepje dat lichter of donkerder is dan de omliggende huidskleur.
Indicaties
Vrijwel alle littekens die klachten veroorzaken, kunnen behandeld worden. De behandeling is voornamelijk gericht op het verminderen van deze klachten, zoals verkleuring, verdikking, verkleving, jeuk of pijn, een trekkend gevoel, of bewegingsbeperking.
Behandelmethoden
Littekentherapie is altijd maatwerk, omdat elk litteken een andere aanpak vereist. De behandeling omvat vaak een combinatie van de volgende methoden: manuele littekenmassage, fascietechnieken, siliconenpleisters of -gel, taping en/of drukkleding. Deze methoden verbeteren de doorbloeding van het weefsel en maken het litteken gladder en soepeler, wat leidt tot verbeteringen in kleur, dikte, pijn en bewegingsbeperking.
Naast behandeling in de praktijk kan littekentherapie thuis voortgezet worden met siliconenpleisters of -gel, zelfmassage of drukkleding, afhankelijk van de locatie en grootte van het litteken.
Het is essentieel om tijdig een specialist te raadplegen voor de behandeling van littekens, omdat vroegtijdige interventie de kans op complicaties kan verminderen en het uiteindelijke resultaat van de behandeling kan verbeteren. Bovendien kan littekentherapie niet alleen fysieke klachten verlichten, maar ook het zelfvertrouwen en de psychologische welzijn van de patiënt verbeteren, door het esthetische aspect van littekens te verbeteren.
Vergoeding
U bent bij de huidtherapeut, ook zonder verwijzing. De vergoedingen verschillen per zorgverzekeraar, dus uw eigen zorgverzekeraar kan u informeren over uw recht op vergoeding.
Huid- en oedeemtherapeut