Fysiek

Aanbod

Steunkousen

Officieel therapeutische elastische kousen (TEK) genoemd, maar in de volksmond beterbekend als steunkousen. TEK is een medisch hulpmiddel en wordt aangemeten bij verschillende been- en/of armklachten. De compressiekousen verbeteren de bloedcirculatie en herstellen ter plaatse de microcirculatie. Opgezwollen enkels en dikke benen kunnen met de TEK afdoende worden behandeld. En waar het uiteindelijk om gaat: u kunt weer vrij bewegen, zonder gevoelens van irritatie of pijn. Daarnaast kan TEK worden ingezet om pijn, een onrustig gevoel, wonden of vochtophoping te bestrijden in geval van operatieschade, trombose, spataderen, zwangerschap, wonden of infecties.

Indicaties voor TEK zijn:

  • Vermoeide, zware of rusteloze benen
  • Spataderen, ook bij zwangerschap
  • Chronische veneuze insufficiëntie
  • Trombose
  • Oedeem
  • Lymfoedeem
  • Lipoedeem

     

Procedure 

TEK zijn niet meer zoals vroeger alleen in beige verkrijgbaar. Ze zien er tegenwoordig mooi uit en is verkrijgbaar is verschillende kleuren. U kunt met een verwijzing van de huisarts een afspraak maken in de praktijk. Tijdens deze afspraak zullen de benen of armen nauwkeurig worden opgemeten. Als er teveel oedeem aanwezig is, zal er eerst moeten worden gezwachteld alvorens de TEK op de juiste maten kunnen worden aangemeten. Na het opmeten van de ledenmaten worden de kousen voor u besteld. Na circa 2-3 weken komt u terug in de praktijk en krijgt u instructies over het aan- en uittrekken en het wassen van de TEK.  Mocht u niet zelfstandig de kousen aan- en uit kunnen krijgen kunnen we samen kijken naar de mogelijkheden voor een hulpmiddel via de ergotherapeut.

Vergoeding

Voor de vergoeding van therapeutisch elastische kousen door uw zorgverzekeraar is een volledig ingevulde verwijzing noodzakelijk. Ook indien u in het verleden bij een andere leverancier bent geweest, hebben wij een nieuwe verwijzing nodig om uw kousen te mogen declareren bij uw verzekeraar. U krijgt 1 maal per kalenderjaar vergoeding voor 2 paar of 2 stuks therapeutisch elastische kousen. Indien u graag meer kousen per jaar ontvangt kunt u ook buiten de verzekering om bij ons kousen bestellen.


 

Teamleden met deze specialisatie

Anniek van Eekelen - Kips

Anniek van Eekelen - Kips

Ergotherapeut

Kirsty de Bruin

Kirsty de Bruin

Huid- en oedeemtherapeut